Zilver is een natuurlijk edelmetaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt om de verspreiding van schadelijke bacteriën te stoppen. Zo werden in het oude Griekenland zilveren vaten gebruikt om water en wijn te bewaren, hadden de cowboys in het wilde westen een zilveren munt in hun veldfles tegen bacteriën en algen en at de adel in de middeleeuwen met zilver bestek om gezond te blijven.

Zilver maakt comeback

Omdat de productie van synthetische antibiotica goedkoper was dan het gebruik van zilver, werd zilver sinds de jaren ’30 steeds minder gebruikt. Echter is het zo dat veel bacteriën geleidelijk aan resistent worden tegen antibiotica, waardoor zilver een comeback maakt. Onderzoekers claimen dat zilver het meest krachtigste element is om virussen en bacteriën te bestrijden. Daarentegen is het innemen van té veel zilver (ionen) niet goed voor de mens en kan het een aandoening veroorzaken waarbij de huid blijvend blauw-grijs kleurt.

Zilver remt verspreiding

Bij het gebruik van zilver ionen in lage concentraties op objecten en materialen is het zilver niet schadelijk voor de mens. Als het oppervlak van een object is voorzien van zilver ionen, door bijvoorbeeld een speciale poedercoat, zullen deze de celdeling van de bacteriën remmen, waardoor de verspreiding van bacteriën wordt geremd. Deze coating zien we terug in met name de gezondheidszorg en de voedselindustrie, waar hygiëne een belangrijke rol speelt.

 

Het gebruik van zilver ionen kan een effectieve manier zijn om bescherming te bieden tegen de groei van bacteriën. Wil je meer weten over de manier waarop Bruynzeel deze bescherming aanbiedt? Kijk dan eens hier: