UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK GREENWICH, VERENIGD KONINKRIJK

“Het is géén gebouw dat alleen qua architectuur interessant is en waarbij vergeten werd dat er daadwerkelijk mensen in werken.”

Adele Brooks, Estates Development Manager, Universiteit van Greenwich

De universiteitsbibliotheek van Greenwich is gevestigd in een UNESCO-beschermd gebouw en is een bijzonder succesvol voorbeeld van moderne architectuur. Om het juiste evenwicht tussen design en functionaliteit te bereiken, waren medewerkers, eindgebruikers en leveranciers betrokken bij het ontwerpproces.

De renovatie van de Bibliotheek veranderde het complete straatbeeld van de Stockwell Street. De in Ierland gevestigde architect Heneghan Peng koos voor een buitenkant in kalksteen. Zo werd het gebouw in harmonie gebracht met de architectuur van de historische gebouwen in de omgeving.

In tegenstelling tot de buitenkant werd het interieur van het gebouw modern vormgegeven, met o.a. betonnen muren, geïntegreerde technologieën en zichtbare stalen steunen. Adelbrooks vond het belangrijk om de ruwe bouwelementen te behouden en in het ontwerp te verwerken. Tijdens het ontwerpproces en tijdens de bouw werden de ontwerpambities van de architect en uitvoerder voortdurend gewogen tegen de praktische eisen van de medewerkers en studenten.

“Het resultaat is prachtig. Het is nog beter dan we hadden verwacht. Voor de bibliotheek is het een enorme stap vooruit. En persoonlijk geniet ik ervan als ik zie dat de studenten de ruimtes en mogelijkheden met plezier benutten.”

Adele Brooks, Estates Development Manager, Universiteit van Greenwich

De Contractfase
Adele Brooks, die zelf een architectenopleiding gevolgd heeft, besloot enkele punten uit het contract te verwijderen en zelf leveranciers te contracteren. Op die manier kon de universiteit meer invloed uitoefenen en bijvoorbeeld LED-verlichting inplannen.

Bibliotheekrekken: de testfase
Het universiteitsteam drong erop aan een aantal rekken in de oude bibliotheek te testen. Ze wilden zowel het personeel als de studenten de mogelijkheid bieden verschillende rekken uit te proberen, zodat er samen een besluit gevormd kon worden over de beste optie. De bibliotheekrekken van Bruynzeel werden uiteindelijk geschikt bevonden en besteld.

De nieuwe rekken geven de ruimte een andere uitstraling en bevorderen de beweging van de collecties. „In de oude bibliotheek werden nieuwe boeken tussen de bestaande collecties op de planken gezet alsof ze er al lang deel van uitmaakten“, verteld Ginny Malone.

“We wisten dat in een winkelomgeving de presentatie van nieuwe boeken op lage kasten goed werkt, dus vroegen we Bruynzeel iets dergelijks voor ons te bedenken. Die oplossing werkt prima. We hebben nu op diverse plaatsen lage rekken, waar zowel oude als nieuwe boeken onder de aandacht gebracht worden.”

Een andere praktische oplossing is eigenlijk maar een klein productdetail: om te vermijden dat studenten boeken onder de rekken verstopten, werd de onderkant dicht gemaakt. “Vroeger hebben we regelmatig op de vloer gelegen om de boeken onder de rekken uit te halen. Dat is nu gelukkig verleden tijd.”

Klaar voor de toekomst
De universiteit zal zich in toekomst steeds blijven ontwikkelen en er worden regelmatig nieuwe opleidingen aangeboden. “We hebben daar nu al rekening mee gehouden zodat er voldoende plek is voor boeken en andere materialen die dan een plek moeten krijgen”.

In de kelder is de vloer al voorbereid voor de toekomstige installatie van verrijdbare rekken. Dit wordt een plek waar we voorwerpen bewaren die niet zo vaak worden gebruikt. Die oplossing zal voldoende zijn want in de toekomst zullen meer ebooks en digitale tijdschriften gebruikt worden en daardoor komt er weer plaats beschikbaar in de bestaande rekken.

Een stap vooruit voor Greenwich
In totaal produceerde Bruynzeel 5km schapruimte voor ongeveer 130.000 boeken.

Verder werden verrijdbare rekken geleverd voor de beperkt toegankelijke archiefruimtes. Voor die rekken werden het Jacob Jensen Design gekozen.