UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK IN FARNHAM, VERENIGD KONINKRIJK

In 2013 vond de heropening plaats van de Elaine Thomas Bibliotheek, de Bibliotheek van de Farnham University for the creative arts. Het gebouw is een verlengde van de studeeromgeving, met speciale ruimtes waarin individueel of met groepen gestudeerd kan worden. Naast een omvangrijk aanbod aan vakliteratuur en Computers, bied de bibliotheek toegang tot een breed spectrum aan ondersteunende dienstverlening zoals Studieadvies, financieel advies en hulp bij dyslexie.

Een bijzonderheid voor de inrichting van dit project was, dat een relatief groot deel van de bezoekers een lichamelijke handicap heeft. Deze universiteit heeft al jarenlang een goede relatie met de naastgelegen school voor zwaar gehandicapten en had daardoor specifieke eisen.

De oplossing
Toen we de wensen voor de verbouwing op een rijtje zetten, was meteen duidelijk dat 1 van e belangrijkste eisen toegankelijkheid voor iedereen is, zei Simon Harper, Gateway service manager. We besloten dat het de bedoeling is dat overal in het gebouw voldoende plaats moet zijn om een rolstoel 260 graden te kunnen draaien, ook binnen de gangpaden van de verrijdbare boekenrekken.

Samen met de universiteit en de architecten van DRDH ontwikkelde Bruynzeel dynamische rekken die aan deze eisen voldoen en plaats bieden voor meer dan 70.000 boeken. De op maat gemaakte rekken hebben extra brede gangpaden van 1800mm breed, waardoor zelfs elektrische rolstoelen, zoals bijv. die van Studente Fay Hart (zie foto) eenvoudig kunnen draaien. De elektrische besturing van de verrijdbare rekken is heel eenvoudig met den druk op de knop te regelen. De hoogte van het bedieningspaneel is aangepast aan de zittende bedieners.

Wij zijn erg tevreden met deze oplossing zegt Simon Harper de boekenrekken zijn erg praktisch voor alle studenten, niet alleen voor diegenen met een lichamelijke beperking.