UITGEVERIJ HACHETTE, FRANKRIJK

De Franse Uitgeverij Hachette een dochter van de Lagardère-groep bewaart en vergroot de verzameling die Louis Hachette in 1826 gestart is. Tegenwoordig vertegenwoordigd de groep gerenommeerde uitgeverijen met boeken van allerlei genres.

Een nieuwe hoofdvestiging – met een grote H
In 2015 verplaatste de Franse Uitgeverij haar hoofdlocatie naar het 25e arrondissement in Parijs. Het nieuwe gebouw in de vorm van een grote H werd ontworpen door architect Jacques Ferrier.

Ruimte- en opslagoptimalisatie
Het was een uitdaging voor Stéphane Roy – algemeen directeur van Hachette – om de bestaande persarchieven, de redactionele- en administratieve archieven en de bibliotheek in de kelder van het nieuwe kantoor te laten passen.
“We moesten een ander ontwerp overwegen omdat we tot die tijd meer dan 1.150m2 opslagruimte in gebruik hadden. De bedoeling was die opslagcapaciteit met 30% te verminderen en toch voldoende ruimte voor de toekomst over te houden”.

De opdracht aan onze projectplanner was duidelijk: bij de planning was optimaal gebruik van de ruimte van essentieel belang. De rekken moesten geschikt zijn voor diverse voorwerpen zoals documenten, foto’s, archiefdozen, boeken in divers groottes enz. Een flexibele indeling van de rekken was daarom een grote eis.

Rekken, service en nog veel meer…
Het project werd via een aanbesteding aan Bruynzeel toebedeeld. Enkele redenen voor deze beslissing waren:

  • De offerte was niet duur, hoewel dat niet de belangrijkste reden was.
  • De aangeboden opslagoplossing had de beste prijs-kwaliteit verhouding: de rekken waren niet te luxe voor een archief maar wel robuust, betrouwbaar en van hoogwaardige kwaliteit.
  • Bruynzeel begreep de noodzaak van het optimaal gebruik maken van elke beschikbare m2 en zocht voor alle ruimtes een individuele oplossing. 12 verschillende ruimtes met zuilen, airco-installaties en andere obstakels werden gemeten waarna een voorstel met op maat gemaakte rekken werd aangeleverd.
  • Nadat de aanbesteding door Bruynzeel gewonnen was, werden ter plaatse nogmaals alle ruimtes gecontroleerd en gemeten en enkele details aangepast.

“Ik twijfelde een beetje of de aangeboden oplossing daadwerkelijk de benodigde capaciteit zou bieden en was aangenaam verrast toen dat wel het geval bleek. De installatie van de rekken verliep erg professioneel met betrekking tot kwaliteit, snelheid en opgeruimdheid”, aldus Stéphane Roy.

De verhuizing? Geen probleem!
De projectleider van Bruynzeel was erg zorgvuldig en heeft duidelijk met de gebruikers gecommuniceerd, zodat voor iedereen duidelijk was wat de verwachtingen waren betreffende het transport van speciaal archiefgoed zoals bijv. glasplaten en groot formaat drukwerk. Daardoor liep de verhuizing heel soepel.

Sommige medewerkers waren bezorgt over de toegankelijkheid van de verrijdbare rekken omdat ze niet gewend waren met een dergelijke opslagoplossing te werken.

“Uiteindelijk, nadat we enkele kleine details aangepast hebben (zoals de belettering en instellingen) heb ik geen negatieve reacties meer gehad”, zei Stéphane Roy.